Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Wiener / Frankfurter (Wiedenki / Frankfurterki) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Wiener / Frankfurter (Wiedenki / Frankfurterki)


Wiedenki (Wiener Würstchen) to kiełbaska, na którą nie ma ortodoksyjnego przepisu i zasadniczo jest utożsamiane z Frankfurterkami (Frankfurter Würstl). W całej Europie nazwy te przypisuje się parówkom używanym do przyrządzania hot-dogów. Są ponoć pochodną tzw. Frankfurter Würstchen czyli parówek frankfurckich – przepis ten na początku XIX wieku w Wiedniu miał zaszczepić Johann Georg Lahner, rzeźnik który do Austrii przeniósł się właśnie z Frankfurtu. To on miał wprowadzić dodatek wołowiny do tradycyjnie wieprzowych kiełbasek (obecnie dodaje się także mięso drobiowe). Inne źródła wspominają, że Frankfurterki do Wiednia przybyły po roku 1840, z południowych Niemiec. Od początku były traktowane jako piwna przekąska serwowana z chrzanem.
Inna nazwa wiedenki to Krenwürstchen, a można ją pomylić także z Wiener Wurst czyli kiełbasą wiedeńską, również nazywaną w skrócie Wiener.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych