Hlalem (Zupa z karczochami)


Hlalem to nazwa drobnego tunezyjskiego makaronu. Wyrabia się je z ciasta zagniecionego z mąki oraz semoliny wzbogaconej niekiedy dodatkiem drożdży. Kawałki ciasta wyrabiane są ręcznie i wyglądają trochę jak ziarnka ryżu – coś jak włoski Orzo.
Swoją nazwę Hlalem przeniósł na zupę w której się je gotuje. Szczególnie popularna jest w Tunisie. Jadana jest cały rok i używa się do niej różnych warzyw w zależności od sezonu. Na wiosnę do Hlalem zwykle trafiają karczochy, które wówczas pojawiają się na rynku. Ważnym składnikiem jest także jagnięcina. Coraz częściej stosuje się świeże mięso, ale wcześniej używało się przede wszystkim suszonej jagnięciny zwanej Kadid.

Składniki:

– 200 gr makaronu Hlalem (ew. Orzo)
– 200 gr jagnięciny, pokrojonej w kostkę
– 4 serca z karczochów
– puszka pomidorów
– 100 gr ciecierzycy, namoczonej przez noc
– 2 cytryny
– pęczek selera liściastego, posiekany (opcjonalnie)
– pęczek pietruszki, posiekanej
– 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Aby serca karczochów nie ściemniały, skropić sokiem z połowy cytryny, razem z nią włożyć je do miski i zalać zimną wodą.
    •  W dużym garnku rozgrzać oliwę i zrumienić na niej mięso.
    • Doprawić solą oraz pieprzem i dodać seler i pietruszkę. Stale mieszając smażyć ok. 10 minut.
    • Dodać pomidory i dusić około kwadransa.
    • Wlać ok. 1 litra wody. Zagotować i dodać ciecierzycę oraz pokrojone w kawałki serca karczochów.
    • Całość gotować 10 minut po czym dodać makaron i gotować jeszcze 5 – 10 minut.
    • Zupę podawać z pozostałymi cytrynami pokrojonymi w ćwiartki.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych