Dolina Aosty to prowincja tak mała, że aż dziw iż we Włoszech zyskała status regionu – ma ledwie 123 tys. mieszkańców. Przez wieki była właściwie tylko skrawkiem frankofońskiej Sabaudii – przez co zresztą oba języki są tu równoprawne, a sam rejon ma dużą autonomię. Nic jednak dziwnego skoro Aosta to przede wszystkim wysokie partie Alpów z dostępem do kluczowego, Mont Blanc. Srogi, górzysty klimat w główny zresztą stopniu ukształtował tutejszą kuchnię opartą na treściwych daniach. Istotną rolę odgrywa w niej najsłynniejszy produkt tego regionu czyli Fontina. Bardzo elastyczny ser doskonale nadający się do zapiekania, przez co sławę zdobył nie tylko we Włoszech.
Przepisy
Antipasti (Przystawki)
Polenta
Primi Piatti (Pierwsze Dania)
- Riso con la Fonduta (Ryż z fondutą)
- Tortino di Riso alla Valdostana (Ciasto ryżowe z ozorem wołowym)
- Zuppa di Pane (Zupa z chleba)
- Zuppa di e Cavolo Nero (Jednogarnkowe danie z chleba i jarmużu)
Secondi Piatti (Drugie Dania)
- Carbonade all’uso Aostana / Valdostana (Duszona wołowina z z doliny Aosty)
- Lepre in Civet (Potrawka z Zająca / Królika)
Smaki