Kalamondynka (łac. xCitrofortunella microcarpa) zwana też Kwaśną Pomarańczą lub Pomarańczą Panamską ewentualnie Pomarańczą Chińską to krzyżówka niewielkiego Kumkwatu (odmiany japonica) z nieco większą Mandarynką. Wbrew nazwie najpopularniejsza jest jednak na Filipinach, chociaż występuje także w kuchni Malajskiej (w takich daniach jak Ikan Bakar czy Acar) oraz Indonezyjskiej. Stąd wzięła się zresztą jej oryginalna nazwa Calamansi, używana także w Europie. Kalamondynka jest wielkości Limonki i również ma kwaśny smak. Podobnie też jej się używa – m.in. popularny jest napój z kalamondynki. Tak jak Kumkwat ma za to słodką i cienką skórkę, stąd jeśli się ją je, to w całości.
Substytut: sok z limonki z dodatkiem soku z mandarynki lub sok z niedojrzałej mandarynki.



