Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152
Pitina / Petuccia | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Pitina / Petuccia

Pitina, w niektórych rejonach Friulii zwana też Petuccia, Peta lub Petina to rodzaj wędzonych pulpetów wywodzących się z Tramonti di Sopra i okolicznych wsi – Inglagna i Frasaneit. Jest to danie zrodzone z potrzeby. Zaczęło się to na początku XIX wieku. Pasterze którzy wypasali owce i kozy w dolinach Tramontina nie mieli dużych możliwości konserwowania mięsa. Kiedy zwierze z ich trzody zginęło gdzieś na halach, ewentualnie górale upolowali jakąś kozicę, konieczność przerobienia tak pozyskanego mięsa stawał się pilna. Szybko więc je siekali, doprawiali solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami – to ich skład odróżnia Pitine z Tramontiny, od Pety z Andreis oraz Petucco z Claut. Z mięsa formowano pulpeciki, obtaczano je w mące kukurydzianej i wędzono. W ten sposób zyskiwały one na trwałości. Jadało się je i nadal jada z polentą albo w zupie.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych