Olej z Krokosza 1 wpis

Olej Kartamusowy / Olej z Krokosza

Krokosz Barwierski bardziej kojarzy się jako surowiec barwnika spożywczego imitującego szafran. Niemniej jego owoce zawierają aż 50 proc. tzw. Oleju Karatmusowego. Poza tym że stosowany w kosmetyce, od wieków ma także zastosowanie w kuchni – szczególnie w Azji Środkowej. Badania prowadzone w ostatnich latach mają dowodzić, że spożywanie oleju kartamusowego wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej, obniża ryzyko chorób serca, a nawet poziom glukozy we krwi. Stąd jego ...