Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Annoia / Annuje / Nuje | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Annoia / Annuje / Nuje

Annoia zwana też Annuje lub Nuje to kiełbasa z wieprzowych flaków, czyli coś na kształt francuskiej Andouille (w Kalabrii produkuje się za to pokrewną jej Nduję). Zaczęto ją produkować nad morzem Adriatyckim w Ortonie – dlatego jej najsłynniejsza odmiana to Annoia di Ortona. Dziś jest popularna i wytwarzana w całej Abruzji. Żołądek oraz Jelita najpierw gotuje się dwie godziny. Później mięso tnie się na paski i doprawia solą, peperoncino, nasionami fenkuła, czosnkiem oraz skórką pomarańczową. Jada się ją kilka dni po przygotowaniu.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych