Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Aspic / Auszpik | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Aspic / Auszpik



We francuskiej kuchni Aspic to po prostu galareta w której tężej mięso, warzywa albo owoce. Zalewa bazuje na rosole bądź Consomme. Co charakterystyczne ten typ serwowania dań sięga wieków średnich – pierwszy szczegółowy przepis przytoczono w pozycji Le Viandier w 1375 roku. Co charakterystyczne początkowo w galarecie serwowano wyłącznie mięso. Aspic to oczywiście francuski odpowiednik polskich dań w galarecie, czyli Auszpiku.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych