Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Bagoss | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Bagoss

Bagoss to ser wywodzący się z Bagolino, położonego w dolinie Caffaro lombardzkiej prowincji Brescia (objęty ochroną regionalną DOP). Nazwę swą wywodzi od starożytnej nazwy miasta pochodzenia, Bagoss. Wytwarza się go z surowego półtłustego mleka krów rasy Bruno-Alpina, które latem jedzą trawę z tutejszych alpejskich łąk, a zimą karmione są wyłącznie lokalnym sianem. Tradycją jest, że do twarogu dodaje się łyżeczkę szafranu, a sam ser waży się w miedzianych kadziach. Bagoss długo dojrzewa – chociaż zdarzają się sery kilkumiesięczne (nawet 2 miesięczne) to bardziej znane są twarde sery roczne i dwuletnie. W tym czasie jest smarowny lnianym olejem przez co nadaje jego skórce koloru ochry.

FavoriteLoading Usuń z ulubionych