Porridge (Owsianka)



W mało urodzajnej Szkocji owies przyjął się doskonale. Na jego bazie powstaje też jedno z najbardziej sztandarowych dań górskiego narodu – owsianka czyli Porridge. Podobnie jak w Polsce jest to danie śniadaniowe, w Szkocji nie przygotowuje się jednak cienkiej zupki na mleku. Z grubej mąki owsianej i wody Szkoci robili gęstą masę, która twardniała. Później jeszcze przez kilka dni można było ją jadać także na kolację – blok z owsianką krojono na grube plastry i odsmażano.
Z owsianką wiąże się kilka niekoniecznie kulinarnych tradycji. Po pierwsze mieszało się ją zawsze prawą ręką zgodnie z ruchem wskazówek zegara zaostrzonym drewnianym mieszadełkiem spurtle. Poza tym niewiedzieć czemu powinno się ją jeść na stojąco.

Składniki:

– 125 gr średniogrubej mąki owsianej (ew. 200 gr płatków owsianych)
masło
sól
cukier
– mleko

Przygotowanie:

    • Zagotować nieco ponad litr wody i powoli, mieszając wsypać do niej mąkę (ew. płatki). Posolić.
    • Całość gotować pół godziny na wolnym ogniu, aż powstanie jednorodna masa.
    • Zdjąć z ognia, rozdzielić do misek i do każdej dodać kawałek masła, można też nieco posłodzić.
    • W drugiej misce wlać mleko

Danie to jada się najpierw nabierając nieco owsianki, a później tą samą łyżką nabierając jeszcze nieco mleka.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych