Poza Whiskey i Guinnessem nie ma nic bardziej irlandzkiego niż ziemniaki. W Irlandii nie ma więc też bardziej tradycyjnego dania niż Boxty, potrawy z ziemniaków przybierającej postać placków, chleba czy też puddingu, których nazwa wywodzi się od celtyckiego słowa Bacstai oznaczającego nadstawkę nad paleniskiem, na której przygotowywało się Boxty. Nawet chłopcom śpiewało się równie tradycyjną piosenkę która przekonuje, że jeśli nie będą jeść Boxty to nigdy nie staną się mężczyznami.
W swojej koncepcji Boxty jest dość podobne nie tylko do polskich placków ziemniaczanych czy też czeskich Bramboraków, ale również do szwajcarskiego chleba Rosti.
Poniżej przepisy zarówno na placki jak i na chleb ziemniaczany.
Boxty Pancakes (Placki ziemniaczane)
Składniki:
– pół kg ziemniaków obranych
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– pół łyżeczki soli
– 150 ml mleka
Przygotowanie:
- Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć. Sok odlać do miseczki.
- Utartą masę połączyć z mąką, solą i proszkiem do pieczenia.
- Sok po tarciu mleka powinien się rozwarstwić. Płyn odlać a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków.
- Masę połączyć z mlekiem. Smażyć przewracając, tak jak polskie placki ziemniaczane.
Boxty Bread (Chleb ziemniaczany)
Składniki:
– 250 gr ziemniaków obranych
– 250 gr ziemniaków ugotowanych i obranych
– sól
– 50 gr mąki
Przygotowanie:
- Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć. Sok odlać do miseczki.
- Ugotowane ziemniaki utłuc na pure
- Starannie wymieszać wszystkie składniki
- Uformować z nich okrągły placek i piec go pół godziny w temperaturze 180 st.C.
- Chleb boxty podaje się pokrojony na kromki.