Pudding z grochu znany też jako Pease Pottage lub Pease Porridge to jedno z naczelnych dań środkowej Angli. Jako, że zawsze było tanie, szczególną karierę zrobiło także na uprzemysłowionym północnym wschodzie, wśród klasy robotniczej. Tradycyjnie najlepszym towarzyszem Pease Pudding jest bekon lub szynka. Dlatego też do dziś sprzedaje się go u rzeźnika. Puree z grochu jada się również ze Stottie Cakes, a w południowej Anglii podaje się z Faggots, czyli rodzajem wątrobianki. Poza tym Pease Pudding to tradycyjny dodatek do wołowiny z marchewką.
Składniki:
– 250 gr grochu (najlepiej żółtej)
– cebula drobno posiekana
– jajko
– pół litra wody
– garść ziół
Przygotowanie:
- Groch razem z cebulą i ziołami umieścić w rondlu i zalać wodą.
- Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę. Po ugotowaniu woda powinna zostać wchłonięta przez groch (jeśli został jej nadmiar należy ją odlać).
- Do garnka dodać jajko, posolić i popieprzyć i ubić na pure.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
- Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać przez około pół godziny. (można ją także przez godzinę gotować w kąpieli wodnej).