Brytyjska mania robienia pikli sięgnęła tak daleko, że na wyspach konserwuje się nawet jajka. To prosty, a przede wszystkim bardzo tradycyjne sposób na wydłużenie ich przydatności do spożycia (na filmie powyżej receptura z 1777 roku). Pickled Egg Brytyjczycy jadają niekiedy jako dodatek do dań – można je dostać nawet w barach sprzedających Fish and Chips – a także są tradycyjną zakąską podawaną w Pubie do pinty piwa.
Składniki:
– 12 jaj
– 1 litr octu, może być winny (biały lub czerwony) – w zależności od tego jaki kolor będzie zastosowany, takie przebarwienie uzyskają jajka
– kilka ziaren czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Jaja ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupek.
- W wekowanym słoiku ułożyć jajka przetykając je ziarnami pieprzu.
- Całość zalać octem, tak aby przykrył jajka.
- Słoik odstawić na pół roku w ciemne i chłodne miejsce.