Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Bakłażan Wietnamski | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Bakłażan Wietnamski


Bakłażan Wietnamski (łac. Solanum macrocarpon) w samym Wietnamie nazywany Cà Pháo to bliski krewniak znanego u nas bakłażana. Jest to właściwie rosnąca w Indochinach odmiana tzw. Bakłażana Afrykańskiego. Kształt i wielkość ma podobną – jest to kulka o średnicy ok. 4 cm – ale nie jest czerwony lecz przyjmuje różne odcienie koloru zielonego. Przez to bliżej mu do bardziej podobnego Bakłażan Tajskiego, dobrze rozpowszechnionego w świecie – sprzedawany jest zwykle w sklepach ze zdrową żywnością (można go traktować jako substytut).
Podobnie się go także używa: do dań smażonych w woku, zup oraz sałatek.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych