Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Basa Genep | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Basa Genep


Basa Genep to indonezyjska mieszanka przypraw, a właściwie pasta przyprawowa. Wywodzi się z Bali. Jest dodawana do sosów curry (tutejszych gulai), a także używana w Nasi Campur.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zmiksować w malakserze lub ubić w moździerzu

Składniki:

– 1 łyżeczka czarnego pieprzu
– 3 ząbki czosnku
– pół cebuli
– 3 chili
– łyżeczka ziaren sezamu
– szczypta gałki muszkatułowej
– łyżka sosu rybnego
– 3 orzechy kemiri (może być mała garść orzechów ziemnych)
– łyżeczka ziaren kolendry
– łyżka świeżej kurkumy lub pół łyżeczki suszonej
– 2 cm galangalu
– 50 ml wody

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych