Indonezyjskie Perkedle to nic innego jak popularne w Północno-zachodniej Europie Frykadelki. Na daleki wschód przywieźli je ze sobą holenderscy koloniści. W Indonezyjskiej wersji, bardziej niż klasyczne pulpeciki, przypominają ziemniaczane pyzy (kentang oznacza ziemniaki), nadziewane mięsem.
Składniki:
Ciasto:
– 1 kg ziemniaków, ugotowanych i rozgniecionych
– łyżeczka soli
– szczypta pieprzu
– 2 łyżki ziaren kolendry, mielonych
– szczypta gałki muszkatułowej
– garść siekanej pietruszki
– jajko
Farsz:
– 250 gr mielonej wołowiny
– 4 szalotki, drobno posiekane
– 2 ząbki czosnku. drobno posiekane
– jajko, roztrzepane w miseczce
– olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
- Wymieszać wszystkie składniki ciasta.
- W woku rozgrzać dwie łyżki oleju. Pół minuty podsmażyć na nich szalotki i czosnek.
- Dodać mięso i podsmażyć, aż się zrumieni. Zdjąć z ognia. Doprawić solą pieprzem.
- Z ziemniaków uformować około 16 kulek nadziewanych mięsem. Lekko spłaszczyć je.
- W rondlu rozgrzać olej do głębokiego smażenia.
- Każdą kulkę ziemniaczaną obtoczyć w roztrzepanym jajku.
- Smażyć w głębokim oleju, aż się zezłocą. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę – film w oryginalnej wersji językowej.)