Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Bosanski Lonac (Bośniacki gulasz) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Bosanski Lonac (Bośniacki gulasz)


Bosanski Lonac czyli bośniacki kociołek nie ma jednego sztywnego przepisu – można go po prostu określić jako mięso z warzywami krojonymi w duże kawałki. Bośniacki kociołek jadali wszyscy przez stulecia – biedniejsi więcej warzywa, bogatsi więcej mięsa. Wówczas przygotowywało się go w glinianym garncu ustawianym na palenisku.
Poniżej jeden z wariantów tej potrawy, na którą nie ma sprecyzowanego przepisu.

Składniki:

– 1 kg wołowiny lub baraniny na gulasz pokrojonego w duże kawałki
kapusta pokrojona w duże kawałki
– 2 – 3 marchewki pokrojone w duże kawałki
– 4 pomidory pokrojone w duże kawałki
– 4 ziemniaki pokrojone w duże kawałki
– 2 cebule pokrojone w duże kawałki
– 2 ząbki czosnku, posiekanego
– 2 zielone papryki
– 0,5 l białego wina

Przygotowanie:

    • Mięso i warzywa poukładać warstwami (na przemian) w głębokim garnku, doprawiając solą i pieprzem.
    • Całość zalać winem i 1,5 litra wody. Gotować przez 2 – 3 godziny na małym ogniu. (w razie potrzeby można uzupełnić wodę i zamieszać)
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych