Carnaroli


Carnaroli przez wielu uważanych jest za króla włoskiego ryżu – dystansuje pod tym względem zarówno popularne Arborio i mniej znane za granicą Vialone Nano. Jest to długie i grube ziarna najwyższej cenionej odmiany Riso Superfino – od pozostałych różni się nie tylko dłuższym ziarnem, ale także większą zawartością skrobi oraz mocniejszą teksturę. To właśnie one są dedykowane do przygotowania risotto. Carnaroli jest specjalnością dolnego Padu. Rośni w Lombardii, w okolicach Pawii, a także w Piemoncie (m. Vercelli) i swój wysoki status zawdzięcza m.in. właśnie obecności w jadłospisie najbogatszych regionów Włoch.

Włoskie przepisy z ryżu


Paniscia (Panissa) di Novara (Ryż z mięsem i warzywami)
Risi e Bisi (Ryż z groszkiem)
Riso all’Isolana (Ryż z mięsem)
Riso alla Pilota (Ryż z kiełbasą i boczkiem)
Riso al Tastasal (Ryż z mielonym mięsem)
Riso con la Fonduta (Ryż z fondutą)
Risotto agli Asparagi (Risotto ze szparagami)
Risotto al Barolo (Risotto z winem Barolo)
Risotto al Salto (Risotto zapiekane)
Risotto alla Cinque Terre (Risotto z pięciu miast)
Risotto alla Maranese (Risotto z owocami morza)
Risotto alla Milanese (Risotto z szafranem)
Risotto alla Monzese (Risotto z surową kiełbasą)
Risotto Nero (Czarne Risotto)
Sartù di riso (Neapolitańskie ciasto ryżowe)
Supli di Riso (Smażone krokiety ryżowe)
Tortino di Riso alla Valdostana (Ciasto ryżowe z ozorem wołowwm)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych