Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Bruschetta (Włoskie grzanki) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Bruschetta (Włoskie grzanki)



Bruschetta to danko typowo rzymskie, o czym świadczy jego nazwa. Bruscare w stołecznym dialekcie znaczy tyle co grillowanie. Historia Bruschetty sięga XV wieku. Pierwotnie Rzymianom chodziło o zużycie starego chleba. Najpierw krótko go więc grillowali, aby chwilę później natrzeć czosnkiem, podlać oliwą i doprawić solą oraz pieprzem. Wypestkowane i posiekane pomidory w przepisie tym pojawiły się nieco później. Z czasem Bruschetty w ogóle stały się coraz bardziej bogate w dodatki – zarówno warzywa, wędliny jak i ser. Były również inspiracją do podobnych zapiekanek tworzonych w innych regionach Włoch takich jak Fettunta z Toskanii czy abruzyjska grzanka z Ventriciną.

Składniki: ciabatta, przekrojony ząbek czosnku, oliwa oraz pomidory wypestkowane i pokrojone w kostkę (jeśli nie pozbawi się ich wodnistych gniazd nasiennych namoknie cała grzanka).

Sposób przygotowania: Podsmażoną na patelni lub opieczoną w tosterze kromkę ciabatty należy natrzeć czosnkiem podlać oliwą i obłożyć pomidorami. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych