Fettuccine alla Romana (Makaron z pomidorami, wątróbką i grzybami)


Jak Bolończycy mają swoje Ragu alla Bolognese, mieszkańcy Neapolu Ragu alla Napoletana, tak Rzymianie i mieszkańcy Lacjum hołdują własnemu pomidorowemu sosowi do makaronu. Do nadania smaku i wyrazistości Fettucine alla Romana nie używają jednak mięsa i soffritto ale podrobów i grzybów. Jako makaron obowiązkowe jest typowo rzymskie Fettuccine. Niekiedy w przepisie pomija się grzyby, wówczas mamy Fettuccine con rigaglie.

Składniki:

– 350 gr Fettucine
– 250 gr pokrojonych w kostkę wątróbek
– 200 gr prawdziwków pokrojonych na plasterki
– puszka pomidorów
– 50 gr słoniny posiekanej
cebula drobno posiekana
– ząbek czosnku drobno posiekany
– pół kieliszka białego wina
– pół szklanki bulionu
– 2 łyżki masła

Przygotowanie:

    • Na patelni stopić słoninę i zrumienić na niej cebulę oraz czosnek
    • Dodać grzyby i przesmażyć kilka minut
    • Dołożyć pomidory, doprawić solą i pieprzem. Dusić kwadrans.
    • Na drugiej patelni podsmażyć na maśle wątróbkę.
    • Do wątróbki dodać wino i odparować.
    • Dolać rosołu, przykryć i dusić kwadrans.
    • Wątróbkę połączyć z sosem pomidorowym i chwilę poddusić.
    • W międzyczasie ugotować makaron al dente.
    • Na koniec sos połączyć z ugotowanym makaronem.

 
(Poniżej przepis na nieco prostszą wersję tego dania, bez grzybów, ale z wątróbką z kurczaka czyli Fettuccine con rigaglie di pollo – to także rzymski klasyk)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych