Wbrew powielanemu, mylnemu tłumaczeniu nie jest to makaron po Arabsku. Arrabbiata po Włosku znaczy bowiem wściekły. W przypadku Pasta all’Arrabbiata chodzi o wściekle ostre. Jest to pomidorowy sos do makaronu (bardzo zbliżony do Amatricana) ale z dodatkiem dużej ilości słynnej włoskie chili peperoncino, oczywiście w ostrej wersji. To danie rozpowszechnione przede wszystkim tam, gdzie papryki rośnie najwięcej, czyli w Basilicacie, ale popularność zdobyła nie tylko w całych Włoszech, szczególnie w Rzymie, ale stało się jedną z kanonicznych past sprzedawanych w trattoriach na całym świecie.
Najbardziej klasycznym makaronem używanym w tym przepisie jest penne.
Składniki:
– 350 gr makaronu, najlepiej krótkie rurki typu penne
– 2 puszki pomidorów
– 2 plastry boczku posikane w drobną kostkę
– 4 ząbki czosnku drobno posiekane
– gałązka selera naciowego drobno posiekana
– cebula drobno posiekane
– 2 ostre peperoncino drobno posiekane
– 3 łyżki posiekanej pietruszki
– 2 łyżki posiekanej bazyli
– 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
-
- Na oliwie podsmażyć ok. 2 minut cebulę, czosnek, seler i peperoncino.
- Dorzucić boczek i smażyć 5 minut
- Dodać pomidory, doprawić solą i pierzem. Całość dusić około kwadransa.
- W międzyczasie ugotować makaron al dente.
- Tuż przed końcem gotowania dodać zioła.
- Na koniec sos połączyć z makaronem.
Bardziej progresywni kucharze do makaronu dodają także fasolę typu Borlotti.