Kreatopita / Kimadopita (Ciasto faszerowane mięsem)


Kreatopita znana też jako Kimadopita to potrawa popularna w całej Grecji. Rodzaj nadziewanego placka. Głównym składnikiem farszu jest mięso, najczęściej jagnięce – podobnie jak w przypadku angielskiego Shepherd’s Pie, jest to rodzaj pasterskiego posiłku, jadanego nie tylko na ciepło, ale też na zimno (można było go zabrać ze sobą na wypas). Kreatopita szczególną rolę odgrywa na Krecie, gdzie weszła do menu posiłków serwowanych podczas Wielkanocy. Poniżej właśnie tego typu przepis.

Składniki:

Ciasto
– pół kg mąki
– 100 ml jogurtu
– 100 ml oliwy
– pół łyżeczki soli
Farsz i dodatki
– 1 kg jagnięciny lub cielęciny, pokrojonej na małe kawałki ew. zmielonej
– 1 kg sera serwatkowego, Mizithra ew. Ricotty
cebula drobno posiekana
– garść posiekanej mięty
– pół łyżeczki cynamonu
– jajko rozbełtane
– łyżka ziaren sezamu
– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Z mąki, jogurtu, oliwy oraz zoli wyrobić gładkie ciasto i odstawić je na pół godziny pod przykryciem.
    • Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej mięso. Kiedy będzie gotowe doprawić solą, pieprzem i cynamonem.
    • Ser wymieszać z cebulą oraz miętą (ew. dosolić).
    • Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować, na prostokąt lub koło w zależności jaką formę się używa.
    • Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
    • Formę wyłożyć arkusz rozwałkowanego ciasta.
    • Na wierzch ułożyć połowę sera, na nim mięso i resztę sera (pozostawić margines do zlepienia ciasta).
    • Całość przykryć drugim arkuszem ciasta i dokładnie zlepić brzegi.
    • Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem.
    • Kreatopitę piec około 20 minut.

 
/Fot: brianna.lehman//

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych