Tapa to rodzaj gruzińskiej patelni (odpowiednik tureckiej Tavy) od której nazwę wzięła właśnie potrawa Tapaka. Chodzi w niej o kurczaka, który w całości jest na niej smażony. Żeby dobrze go wysmażyć trzeba go jednak najpierw rozciąć wzdłuż piersi, rozpłaszczyć i tak smażyć przygnieciony ciężarem, aby dobrze przylegał do patelni (Gruzini używają do tego specjalnych ciężki pokrywek, a nawet pras).
Kurczaka Tapak podaje się z sosem, najczęściej czosnkowym, rzadziej orzechowym (Sacywi) albo ze śliwek Tkemali. Można go jadać zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Składniki:
– niezbyt duży kurczak
– 2 ząbki czosnku posiekane lub zgniecione
– 4 łyżki octu winnego
– łyżeczka mielonej kolendry
– łyżeczka suszonej papryki
– łyżeczka soli
– 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Kurczaka natrzeć octem winnym i odstawić na godzinę.
- Rozciąć go wzdłuż mostka i rozłożyć grzbietem do góry (jak książkę). Przykryć folią i lekko obić tłuczkiem, aby zrobił się jak najbardziej spłaszczony.
- Czosnek rozetrzeć z solą, papryką i kolendrą. Mieszanką natrzeć mięso z obu stron.
- Na dużej patelni rozgrzać połowę masła i położyć na niej rozciętego kurczaka – grzbietem do góry. Mięso obciążyć czymś ciężkim (np. moździeżem) aby jak najściślej przylegał do patelni. Nie przykrywać pokrywką.
- Gdy mięso się zrumieni od wewnątrz, dodać resztę masła i przełożyć na drugą stronę. Również docisnąć i smażyć, aż skórka zrobi się chrupka.
- W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Gdy będzie już gorący włożyć kurczaka i dopiec przez mięso ok. kwadrans.
Kurczaka podawać z sosem czosnkowym: kilka ząbków czosnku rozetrzeć z solą i dolać nieco wody, po czym wymieszać z tym co pozostało na patelni. Tak powstałym sosem polać kurczaka lub ustawić go obok w miseczce do maczania.
Przygotowując kurczaka na zimno, pokroić go na kawałki, zalać sosem czosnkowym (tak aby wszystko dobrze przykrył) i wstawić na kilka godzin do lodówki.