Saltimbocca alla Romana (Kotlety cielęce z szynką i szałwią)


Na polski Saltimbocca tłumaczy się jako samo skaczące do ust albo skaczące w ustach. To jedno z najbardziej klasycznych rzymskich dań – rzadziej nazywane także Scallopini alla Romana – jest po prostu wyjątkowo rześkie co zawdzięcza połączeniu delikatnego mięsa cielęcego, z dość słoną szynką dojrzewającą i wyjątkowo aromatyczną szałwią. To też powoduje, że cienkie kotlety nie mogą być przegotowane, bo stracą całą swoją świeżość.

Składniki:

– 8 kotletów cielęcych lekko rozbitych
– 8 plasterków szynki dojrzewającej (np. Parmeńskiej)
– 8 listków szałwii
– 3 łyżki mąki
– 3 łyżki oliwy
– 2 łyżki masła
– pół kieliszka białego wytrawnego wina


Przygotowanie:

    • Kotlety obtoczyć w mące. Na wierzchu każdego z nich ułożyć plasterek szynki i liść szałwii. Całość spiąć wykałaczką.
    • Na patelni roztopić masło i dodać oliwę. Kotlety ułożyć szynką i szałwią do dołu. Smażyć na silnym ogniu, krótko aż się zrumienią. Odwrócić na drugą stronę.
    • Kotlety oprószyć solą i pieprzem. Zalać winem i dusić jeszcze 3 – 4 minuty, aż płyn odparuje.

(Poniżej przepis nieco podkręcony przez Gennaro Contaldo – do kotlecików dodaje także plasterek sera.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych