Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Calabaza | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Calabaza


Calabaza to dość pojemne określenie odnoszące się wobec jednej z odmian dyni (łac. Cucurbita moschata – do których należy też dynia piżmowa), a w szerszym znaczeniu do kilku rodzajów warzyw z rodziny dyniowatych – dotyczy to także m.in. tykwy po angielsku zwanej Calabash (zazwyczaj tym mianem były określane warzywa o gruszkowatym kształcie).
Oryginalnie jest to nazwa wywodząca się od perskiego słowa Kharbuz oznaczającego melon (trudno przeoczyć związek z polskim arbuzem). Hiszpanie z kolei przekształcili je w Calabacera, którym ochrzcili odkrytą w Ameryce dynię. Stąd nazwa Calabaza obowiązuje głównie w krajach hiszpańskojęzycznych, takich jak np. Meksyk.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych