Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Camembert | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Camembert

Camembert to ser dosyć młody, który powstał 200 lat temu. Dziś swoją popularnością przebija jednak nawet słynny Brie, który w rzeczywistości jest jego protoplastą. Historia jest taka: w czasie Rewolucji Francuskiej w okolicach normandzkiego Camembert w gospodarstwie chłopki Marie Harel ukrywał się  Jean-Charles Bonvouste, benedyktyn wywodzący się z rejonu Brie. W zamian za pomoc podzielił się z nią swoją serowarską wiedzą  i tak powstał ser, który Marie Harel zaczęła sprzedawać na targu w Camembert. Stoły Francji podbił jednak dopiero 60-lat później, kiedy kolej żelazna połączyła Normandię ze stolicą. Wówczas w jej otwarciu uczestniczył Napoleon III. Kiedy przybył do Granville, Victor Paynel, wnuk Marie Harel, poczęstował go serem . Cesarz zachwycił się Camembertem, a Paynel’a uczynił swoim nadwornym dostawcą.
Camembert robi się na całym świcie, ale Camembert de Normandie jest objęte ochroną regionalną AOC i powstaje tylko w pięciu normadzkich departmantach – Calvados, Eure, Manche, Orne i Seine-Maritime. Tradycyjnie powstaje też wyłącznie z mleka niepasteryzowanego i dojrzewa ponad miesiąc.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych