Móżdżek


Móżdżek to jeden z najbardziej kontrowersyjnych podrobów – większość się nim po prostu brzydzi. Nie mniej w innych kuchniach, takich jak Francuska, Belgijska, Hiszpańska czy Portugalska to prawdziwy rarytas. Szczególnie mózg cielęcy lub bardziej wyrazisty jagnięcy (zawsze trzeba je jednak doprawiać czymś ostrym takim jak sos musztardowy lub winegret). Móżdżek powszechny jest także w Azji – tak na Dalekim Wschodzie jak i w rejonie Indii. Zazwyczaj trafia tu do zup, sosów, a także jest smażony. Najczęściej używa się móżdżku wieprzowego oraz wołowego. Od czasu wybuchu choroby Creutzfelda-Jakoba ten ostatni stracił jednak na popularności.
W Polsce jada się zazwyczaj móżdżek cielęcy oraz wieprzowy – najpierw się gotuje w wodzie z octem, a później pokrajany w kostkę smaży z cebulą i żółtkiem. We Włoszech używa się go do farszów (Cima Ripiena) oraz dusi się z innymi podrobami, tak jak w przypadku Finanziery.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych