Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Casciotta / Caciotta | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Casciotta / Caciotta


Największym w historii miłośnikiem Casciotty był ponoć Michał Anioł. Tak przepadał za tym serem, że miał nabyć całe gospodarstwo, w którym go wytwarzano. Do historii serowarstwa Casciotta wkroczyła jednak w 1545 roku. Została wówczas wymieniona w komentarzu do statutu księstw Urbino i Solone di Campiello – pochodząca stąd Casciotta di Urbino (region Marche) jest zresztą objęty ochroną regionalną DOP. Wytwarza się ją w głównej mierze z mleka owczego – choć tradycyjnie był robiony z mieszanki mleka koziego i owczego. W Urbino twaróg umieszczano w produkowanych na miejscu naczyniach ceramicznych, w których dojrzewał. W innych miejscach zamiast kamionki do dziś używa się form z drewna klonowego lub bukowego.
Określenie Casciotta używa się także na południu Włoch w odniesieniu do wszystkich małych serów (do 1 kg) robionych przez rolników, z dowolnego rodzaju mleka oraz ich mieszanek.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych