Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Casolet della Val Camonica | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Casolet della Val Camonica


Casolet della Val Camonica to ser z doliny Camonica w Lombardii. jest jednak także robiony w położonej na wschód w Val di Sole (w Trydencie) gdzie nazywa się Casolet Val di Sole. Jego nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa caseolus co oznacza mały ser. Jest to półtwardy ser z surowego, ale odtłuszczonego mleka krowiego. Zwykle formowany jest w trójkąty (niekiedy okręgi, a nawet koniczyny) i dojrzewa od 2 miesięcy do roku.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych