Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Casunziei | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Casunziei


Casunziei to słowo wywodzące się z dialektu północno-wschodnich Włoch i znaczy po prostu domowy. Jest to bowiem nazwa odnosząca się do domowych pierogów przygotowywanych w regionie Wenecji (w Lombardii są podobne, które nazywają się Casoncelli). Są one popularne w takich miastach jak Belluno, Vincenza czy Werona.
Koncepcyjnie bardzo przypominają zarówno lombardzkie Casoncelli jak i zwykłe domowe pierogi znane w Polsce. Również one są formowane z krążków o średnicy około 4 cm, nadziewanych i składanych na pół. Zwykle faszerowane są serem lub warzywami.
Najbardziej znane rodzaje to:

Pierogi te równie często faszeruje się dynią, rzodkiewkami, ricottą czy też grzybami.
Znanymi wersjami tego dania są również Casunziei all’ampezzana (farsz z żółtej i czerwonej rzepy) oraz bożonarodzeniowe Casunziei alla Cencenighe podawane z makiem i miodem.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych