Daikon (łac. Raphanus sativus var. longipinnatus) to dalekowschodnia odmiana rzodkwi zwana też Rzodkwią Białą. Jest bliską krewniaczką europejskiej rzodkiewki (odrębnym kultywarem rzodkwi) chociaż jej wygląd na to nie wskazuje. Daikon jest bowiem duża, długa i biała. Używa się jej na całym Dalekim Wschodzie, ale najpopularniejsza jest w Japonii, gdzie po utarciu garniruje się nią dania, m.in. Sushi. Nie jada się jej jednak wyłącznie w postaci świeżej. Japończycy bardzo lubią marynowaną rzepę, a także używają jej do smażenia. W Korei za to często trafia do zup.
Przepisy z daikonem
Indonezja
– Rujak (Sałatka z warzywami)
Malezja
– Chai Tow Kway (Ciasteczka z rzodkwi)
– Popiah (Nadziewane placki)
Tajlandia
– Kaeng Khae Gai (Curry ziołowe z kurczakiem)