Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Czarna Fasola / Frijol Negro / Poroto Negro | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Czarna Fasola / Frijol Negro / Poroto Negro


Frijol Negro czyli po prostu Czarna Fasola, nazywana przez Anglosasów Black Turle, to odmiana fasoli bardzo powszechna w całej Ameryce Łacińskiej, a także na południu USA. Małe, czarne ziarna w Brazylii pełnią wręcz rolę dania narodowego – trafiają tu do Feijoada, czyli potrawki z fasolą i mięsem – a w basenie Morza Karaibskiego stanowią podstawowy posiłek typu ryż z fasolą (np. na Kubie jest to Moros y Cristianos, a w Nikaragui i Kostaryce Gallo Pinto). Czarna fasola trafia też do meksykańskich placków oraz dań kuchni Cajun.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych