Advieh to perska mieszanka przyprawowa dziś popularna także w Iraku. Stosuje się ją zwykle do dań z dodatkiem ryżu (jest to tzw. Advieh-e polo) oraz duszonych mięs (Advieh-e khoresh). Advieh stosuje się także do przyprawiania mięs pieczonych, a także potraw z roślinami strączkowymi. Mieszanka najczęściej zawiera Kurkumę, Cynamon, Kolendrę, Kmin, Goździki, Gałkę Muszkatułową, Kardamon oraz Płatki Róży. Wariacji może być jednak więcej.
Poniżej dość powszechny zestaw składników.
Składniki:
- łyżeczka mielonego Cynamonu
- łyżeczka mielonej Gałki Muszkatułowej
- łyżeczka Kardamonu
- łyżeczka Płatków Róży
- pół łyżeczki Kminu
Całość zmiażdżyć w moździerzu lub zmielić w mikserze do przypraw.