Dukkah to Egipska mieszanka przyprawowa, która jednocześnie stanowi swego rodzaju przystawkę. Jada się ją z pieczywem lub warzywami. Bazą są orzechy – najczęściej włoskie lub ziemne, rzadziej znacznie droższe pistacje – ucierane z prażonymi przyprawami (Dukkah po arabsku znaczy właśnie ucierać). W skład mieszanki wchodzą bardzo różne przyprawy i zioła. Może to być m.in. mięta, sezam, kmin czy też cynamon.
Poniżej przykładowy skład Dukkah:
Składniki:
- 2 łyżki orzechów ziemnych lub włoskich
- 1,5 łyżki sezamu
- łyżeczka kminu
- łyżeczka świeżego tymianku
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki soli
Całość zmiażdżyć w moździerzu lub zmielić w mikserze do przypraw.
(Poniżej nieco inny przepis na przygotowanie Dukkah domowym sposobem)