Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Faggots | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Faggots

Faggots to specjał wywodzący się z położonego na południowym wschodzie Anglii hrabstwa Wiltshire słynącego z hodowli świń rasy Berkshire. To kulki zawijane w naturalny flak – treść ich stanowi wątroba, serce oraz płuca, wymieszane z cebulą i bułką tartą. Tak przygotowane pulpety zapieka się, a później dusi w sosie.
Przepis pochodzi z połowy XIX wieku, wówczas podroby zapiekano jednak w cieście, przez co bardziej przypominały francuskie Pâté. Od początku powszechny był przede wszystkich wśród ludzi ubogich, którzy jadali ją z grochem. Faggots szczególną popularność zdobyła w czasie limitowania racji żywnościowej podczas II Wojny Światowej – dziś kupuje się je jako danie gotowe.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych