Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Falukorv | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Falukorv


Falukorv to najpopularniejsza szwedzka kiełbasa. Przypomina nieco serdelka, a produkuje się ją z wieprzowiny. Jest twarda, dość dużo tłuszczu i dość mocno zmieloną masę mięsną. Historia jej powstania sięga XVI wieku i kopalni miedzi w Falun gdzie pracowało wielu Niemców. Tam skupowano dużą ilość skór bawolich do produkcji pasów i lin. Na skórach zawsze pozostawało jednak nieco dość tłustego mięsa. Miejscowi rzeźnicy właśnie z niego robili kiełbasy w stylu lyońskim, wędząc je i soląc. Dopiero w XIX wieku pewien masaż, Andreas Olsson zamienił mięso na mieszaninę wieprzowiny, wołowiny i cielęciny. Od 1973 roku Flaukorv jest objęty ochroną regionalną.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych