Couscous bil Djaj czyli tłumacząc wprost kuskus z kurczakiem to jedno z podstawowych dań kuchni tunezyjskiej. Jest to swego rodzaju przepis bazowy, do którego można wykorzystywać różnego rodzaju mięsa. Można nawet z niego w ogóle zrezygnować. Wówczas jest to Couscous bil Khodra czyli kuskus z warzywami – w przepisie jest ich nawet więcej niż mięsa.
W Tunezji kiedy danie to trafia na niedzielny stół wzbogacone może być dodatkowo jagnięcymi lub wołowymi pulpecikami, takimi jakie trafiają np. do Ojja.
Składniki:
– pół kg kuskusu
– 3 uda i 3 podudzia kurczaka
– porcja pulpetów takich jak w przepisie na Ojja (opcjonalnie)
– 200 gr ziemniaków, pokrojonych na podłużne kawałki
– 200 gr cukinii, pokrojonej na podłużne kawałki
– 200 gr marchwi, pokrojonej na podłużne kawałki
– 200 gr dyni, pokrojonej na podłużne kawałki
– 2 serca karczocha, pokrojone na kawałki
– kilka niedużych łagodnych chili
– 100 gr ciecierzycy, namoczonej przez noc
– cebula drobno posiekana
– łyżeczka mielonego kminu
– łyżka mielonej papryki
– szczypta szafranu
– 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Kurczaka natrzeć kminem, czerwoną papryką i mielonym pieprzem. Odstawić na pół godziny.
- W dużym garnku rozgrzać oliwę i zrumienić na niej kurczaka z dodatkiem cebuli. Doprawić solą i dodać szafranu.
- Kiedy mięso będzie obsmażone ze wszystkich stron, zalać je wodą (na tyle dużo, aby mogły się gotować warzywa i powstał sos).
- Gdy woda zagotuje się dodać marchew i ciecierzycę, a po 10 minutach resztę warzyw. Gotować ok. 20 minut (ew. uzupełnił płyn).
- Jeśli dodaje się pulpety w międzyczasie obsmażyć je na oliwie lub w głębokim tłuszczu. Tak samo zrobić z papryką.
- Do mięsa z warzywami i sosem dodać pulpety i paprykę. Gotować parę minut.
- Z garnka usunąć warzywa oraz mięso i odstawić w ciepłe miejsce.
- Do pozostałego w garnku sosu dodać kuskus. Gotować około pięciu minut aż kasza zmięknie (w razie potrzeby dodać gorącej wody).
- Podawać: na półmisku ułożyć gotowy kuskus, a na wierzchu warzywa i mięso.