Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Filet Americain / Kannibaal (Belgijski tatar) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Filet Americain / Kannibaal (Belgijski tatar)


Wbrew nazwie Filet Americain nie jest ani rodzajem steku, ani nawet nie ma bezpośrednich związków z Ameryką. To po prostu rodzaj belgijskiego tatara. Tutaj bardzo drobno mieloną wołowinę (zwykle polędwicę, stąd nazwa filet) doprawia się bardziej bogato niż w Polsce. Poza siekaną drobno cebulą (świeżą lub marynowaną), oliwą czy żółtkiem, dodaje się też kapary oraz siekaną pietruszkę. Zamiast Maggi dodaje się za to sos Worcestershire, ale także tzw. Sauce américaine w uproszczonej wersji – zwykle jest to majonez wzbogacony dużą ilością musztardy (jak na poniższym filmie) – ketchup, a nawet sos Tabasco czy też curry.
Mięso zwykle jada się na dwa sposoby. Z pieczywa jako przekąskę – taki zestaw nazywany jest Kannibaal. Filet Americain podaje się jednak także jako danie obiadowe w towarzystwie frytek oraz pikli.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych