Larb / Laab / Laap (Sałatka mięsna)


Larb to tradycyjna laotańska sałatka popularna także wśród Laotańczyków mieszkających w północno-wschodniej Tajlandii – krainie zwanej Issan. Jej bazą jest dowolny rodzaj mięsa, serwowany zarówno na surowo jak i po ugotowaniu – istnieje także dość specyficzny rodzaj tego dania zwany Lu, gdzie mieloną wołowinę miesza się z krwią.
Istnieją niewielkie różnice pomiędzy Larb laotańskim, a tajskim – w drugim przypadku zazwyczaj mniej w nim soku z limonki oraz sosu rybnego.

Larb tradycyjnie serwuje się z kleistym ryżem oraz surowymi warzywami oraz sałatką z papai – w Tajlandii jest to słynna Som Tam a w Laosie Tam Mak Hung.

Składniki:

– 250 gr mielonego mięsa (dowolnego)
szalotka drobno posiekana
dymka posiekana
– sok z 2 limonek
chili drobno posiekane
– łyżka prażonego ryżu Khao Khua
– 2 łyżki sosu rybnego
– mały pęczek kolendry drobno posiekanej
– 2 łyżki siekanej mięty
– łyżka oleju

Przygotowanie:

    • Mięso wymieszać z 1/3 soku z cytryny i odstawić na kwadrans
    • W woku rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso (jeśli nie jest to wieprzowina może pozostać nieco surowe).
    • Wok zdjąć z ognia i wymieszać z pozostałymi składnikami

 
(Poniżej przepis na tajski Laab z mięsa kurczaka, gdzie mocy nadaje suszona i lekko prażona chili)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych