Chizze (Pierożki z parmezanem)


Ten smakołyk rodem z Regio Emilia (rejon Emilia-Romagna) to spadek po tutejszej gminie żydowskiej. Słynne zrobiły się  na początku XX wieku, kiedy rozpowszechnił je żydowski piekarz Frederico Sacerdoti zwany też Salamein. Swoją piekarnie prowadził na terenie getta na via dell’Aquilla. O jego Chizze rozpływała się nawet tutejsza, lokalna prasa.
Charakterystycznym elementem kuchni żydowskiej jest w nich to, że pierożków się nie gotuje ale smaży.

Składniki:

– 200 gr drobno startego parmezanu
– 400 gr mąki pszennej
– 20 gr masła
– 20 gr smalcu
– łyżka proszku do pieczenia
– pół łyżeczki soli
– tłuszcz do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

    • Zagnieść ciasto ze wszystkich składników poza parmezanem. Jeśli będzie trzeba dodać nieco wody.
    • Ciasto kilka razy rzucić o blat i odstawić na godzinę.
    • Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Pokroić na kwadraty o boku 8 cm.
    • Na środku każdego kwadratu nasypać nieco parmezanu.
    • Kawałki ciasta poskładać w trójkąty, zlepić i smażyć w smalcu lub oleju


(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych