Portafogli di Vitello, czyli tak zwane portfele cielęce, to danie powszechne w całych północnych Włoszech oraz Emilii Romagni. W Lombardii np. powszechne jest “wypychanie” portfela grzybami. Nie mniej popularne nadzienie to ser (np. Provolone) lub szpinak. W samej Emilii tradycyjnie robi się to prosto, chociaż wcale nie skromniej. Króluje tu wersja Portafogli di Parmigiano gdzie środek cielęciny wyścieła się parmeńskimi specjałami: Prosciutto di Parma oraz Parmegiano Regiano.
Portafogli di Vitello w swojej koncepcji są podobne do Involtini.
Składniki:
– 6 cienkich plastrów cielęciny
– tarty parmezan
– 6 plastrów szynki parmeńskiej
– 30 gr masła
– szklanka białego wina
– 50 ml śmietany
– mąka pszenna
Przygotowanie:
- Każdy plaster cielęciny posypać parmezanem, przykryć plastrem szynki, złożyć na pół mięsem na zewnątrz i spiąć wykałaczką.
- Powstałe „portfele” obtoczyć w mące.
- Przesmażyć je krótko na maśle z obu stron, aż się zrumienią.
- Wlać wino i dusić mięso na małym ogniu, aż większość płynu odparuje
- Na koniec dodać śmietany, oprószyć solą i pieprzem. Krótko poddusić i podawać.