Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Gammelost / Gamalost | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Gammelost / Gamalost


To dość ostry norweski ser kozi. Zwykle podaje się go na koniec posiłku i popija wódką. Gammelost robi się z zakwaszonego, chudego mleka. Dojrzewa zawinięty w słomę namoczoną w jałowcówce i/lub owocach jałowca. Stąd bierze się nie tylko charakterystyczny aromat, ale otoczka pleśniowa, której ser zawdzięcza nazwę gammelost czyli stary ser.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych