Kamfora / Kamforowiec


Kamforowiec a właściwie Cynamonowiec Kamforowy (łac. Cinnamonum Camphora) to drzewo z szerokiej rodziny cynamonwców, z których pozyskuje się korę zwaną Cynamonem. Wywodzący się z Tajwanu Kamforowiec ma jednak intensywny aromat kamfory. Od wieków używa się go zarówno w przemyśle (m.in. jako składnik prochu strzelniczego) jak i w kuchni. W średniowieczu z dalekiego wschodu wywędrował przez Indie i kraje arabskie aż do Europy. Wówczas dodawano go przede wszystkim do słodyczy, ale nie tylko – w XIII wiecznej andaluzyjskiej książce kucharskiej jest przepis na mięso duszone z jabłkami oraz kamforowcem i piżmem. Na starym kontynencie o przyprawie tej zapomniano już jednak w renesansie. Bardzo popularna jest za to w Indiach (tutaj nazywa się Pachna Karpooram lub Edible Camphor) jako dodatek do deserów, a w Chinach gałęzie i liście kamforowca używane są do przygotowywania Kaczki Zhangcha (tak też nazwy się w Chinach kamforowiec).

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych