Kuai Tiao Nam (Zupa z makaronem ryżowym)


To jedno z najpopularniejszych dań serwowanych w ulicznych garkuchniach Bangkoku. Tajscy sprzedawcy najpierw do miski nakładają porcję Kuai Tiao czyli makaronu ryżowego w kształcie wstążek, po czym zalewają bulionem z mięsem i warzywami. Zupa ta bardzo często jadana jako danie śniadaniowe i podobnie jak sam Kuai Tiao, ma chiński rodowód.
Na Kuai Tiao Nam nie ma jednego ścisłego przepisu. Bazą jest aromatyczny bulion i makaron ryżowy, dodatki zależą już od upodobania serwującego, ale zielone, warzywno-ziołowe przybranie to jazda obowiązkowa.

Składniki:

– opakowanie 200 gr makaronu ryżowego
– 2 litry bulionu (może być wołowy, wieprzowy lub drobiowy)
– 4 ząbki czosnku nieobrane
– 2 łodygi trawy cytrynowej
– 4 cm kawałek imbiru (lub galangalu)
– laska cynamonu
– łyżeczka ziaren kolendry
– papryka chili
Dodatki:
– mięso z bulionu (opcjonalnie)
– garść kiełków fasoli mung
– 2 – 4 chili posiekane w plasterki
– 2 dymki drobno posiekane
– garść zieleniny (siekanego szpinaku, kapusta pekińska etc.)

Przygotowanie:

    • Do bulion dodać czosnek, trawę cytrynową, imbir i chili. Na małym ogniu gotować godzinę. Bulion przecedzić.
    • Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu – na kwadrans zanurza się we wrzątku.
    • Do misek nałożyć makaron. Zalać bulionem i dołożyć dodatki zgodnie z upodobaniami.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych