Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Jarmuż / Cavolo Nero | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Jarmuż / Cavolo Nero


Jarmuż (Brassica oleracea L. var. sabellica L.) to jedna z najstarszych odmian Kapusty Warzywnej. Jadano go już w starożytności, a szczególną popularnością w Europie cieszył się w wiekach średnich. Dziś uprawia się go na wszystkich kontynentach. Liście jarmużu, zwykle karbowane, rosną w rozetowatych pękach. W zależności od kształtu liści występuje kilka rodzajów Jarmużu – m.in. uprawiany we Włoszech, charakteryzujący się czarnymi liśćmi Cavolo Nero, nazywany w Polsce Jarmużem Toskańskim.

Używa się ich do sałatek, gotowania, a także do smażenia. Typowe potrawy to zupy, takie jak toskańska Ribollita, czy też greckie duszone warzywa Chortomageira.



Przepisy z jarmużem


Grecja

Chortomageira (Warzywa duszone)

Włochy

Ribollita
Zuppa di Pane e Cavolo Nero (Jednogarnkowe danie z chlebem i jarmużem)

Francja

Choux Farcis (Gołąbki z jarmużu)

Niemcy

Grünkohl mit Pinkel / Mettwurst (Jarmuż z kiełbasą)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych