Dršťková Polévka (Czeskie flaczki)


Dršťková Polévka to czeski odpowiednik flaczków nie mniej popularnych niż te Polskie. Ma długą tradycję, szczególnie w Pradze, gdzie w startych spisach można znaleźć listy lokali serwujących flaczki. Często traktowano ją jak paryską zupę cebulową, czyli pożywną odtrutkę na którą chodziło się z samego rana po burzliwej nocnej imprezie. W bardziej bogatej wersji z obowiązkowym dodatkiem szpiku była serwowana na obiad.
Czeskie flaczki z reguły są równie pikantne co Polskie, a różni je m.in. dodatek słodkie, suszonej papryki.

Składniki:

– 600 gr flaków wołowych
– 2 cebule pokrojone w półplasterki
– 5 ząbków czosnku, posiekany
– łyżka mielonej, łagodnej papryki
– łyżeczka mielonego pieprzu
– pół łyżeczki kminku
– 2 łyżeczki suszonego majeranku
– 1,5 łyżki mąki
– 1,5 l bulionu
– 4 łyżki smalcu

Przygotowanie:

    • Jeśli używa się flaków wstępnie obgotowanych, opłukać i gotować w osolonej wodzie do miękkości.
    • Jeśli używa się flaków nie przygotowanych, trzykrotnie opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do wrzącej wody, gotować przez kwadrans i odcedzić. Czynność powtórzyć. Po raz trzeci gotować w osolonej wodzie do miękkości.
    • W dużym rondlu roztopić smalec. Zeszklić na nim cebulę z dodatkiem czosnku.
    • Do cebuli dodać mąkę i paprykę. Wymieszać, tworząc rodzaj zasmażki. Zalać bulionem i gotować na średnim ogniu.
    • Po kwadransie dodać flaki, doprawić resztą przypraw i dusić jeszcze pół godziny.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych