Czeskie Smaženice w największym stopniu przypomina jajecznicę z grzybami. Sami Czesi mogliby się jednak obrazić za tak poważne zbanalizowanie historycznego przepisu – w kuchni chłopskiej miał zastosowanie już ponoć w XVI wieku. Główny wyróżnik to użycie smalcu do smażenia i długie duszenie grzybów, których używa się proporcjonalnie znacznie więcej niż jajek – w rzeczywistości może to być pierwowzór jajecznicy.
Jak wiele tutejszych potraw Smaženica jest przy tym doprawiana kminkiem.
Składniki:
– pół kg grzybów, pokrojonych w plasterki
– 5 jaj
– duża cebula, posiekana w półplasterki
– ząbek czosnku, drobno posiekany
– pół łyżeczki mielonego kminku
– łyżka mąki, najlepiej krupczatki
– 2 łyżki smalcu
Przygotowanie:
-
- Na dużej patelni roztopić smalec. Zeszklić na nim cebulę i czosnek.
- Dodać grzyby, opruszyć pieprzem i solą. Podsmażać co najmniej kwadrans.
- Doprawić kminkiem i dodać mąki. Dobrze zamieszać.
- Na patelnie wbić jajka i smażyć, aż się zetną.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę – przepis w oryginalnej wersji językowej.)