Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Kafkalithra / Ombrellini Pugliesi | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Kafkalithra / Ombrellini Pugliesi


Kafkalithra (gr. Καυκαλήθρα – łac. Tordylium Apulum) to rosnąca na południu Europy, znana przede wszystkim w Grecji oraz Włoszech (tutaj nazywana jest Ombrellini Pugliesi) roślina zielna zaliczana do gatunku Tordylium zwanego w Polsce Trzebuchą, Wszawcem czy też Jelenim ogonem – angielska nazwa zwyczajowa to Mediterranean hartwort co można tłumaczyć jako jelenie ziele śródziemnomorskie. Ma niezbyt duże postrzępione listki, troszkę podobne do pietruszki. W Grecji na popularności zyskała w ostatnich latach, gdy znalazła uznanie restauratorów. Używa się jej tu do nadziewa ciasta i podaje w sałatkach z innymi roślinami znanymi jako Horta. We włoszech Ombrellini Pugliesi podaje się jako świerzy dodatek warzywny. Z nasion pozyskuje się olej.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych