Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Kokoreç / Kokoretsi | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Kokoreç / Kokoretsi

Turecki Kokoreç czy też grecki Kokoretsi to rodzaj opiekanych podrobów: głównie wątróbki, serca, nerek i płucek. Głównie jagnięcych. Po zamarynowaniu w cytrynie z dodatkiem oliwy, oregano i innych przypraw nadziewa się je na ruszt i zawija w jagnięce flaki. Turcy podobnie jak w przypadku doner kebaba często podroby opiekają obracając w pionie – Grecy zwykle robią to klasycznie w poziomie. W Turcji Kokoreç także podobnie jak kebab stał się rodzajem street foodu serowanego w picie, z dodatkami warzywnymi. w Grecji Kokoretsi to danie bardziej wyjątkowe. Chociaż wywodziło się z kuchni ludzi ubogich tradycyjnie serwowało się je na Wielkanoc. Teraz Kokoretsi można dostać także restauracjach, a przede wszystkim na różnego rodzaju uroczystościach i festynach organizowanych pod gołym niebem.
W Grecji i Macedonii to samo danie można spotkać pod nazwą Kukuretšu (to w języku arumuńskimi), a w Albani nosi nazwę Kukurec.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych