Taco / Taquito (Kukurydziane tortille nadziewane)

Taco to najbardziej znane meksykańskie danie do którego używa się kukurydzianych tortilli. Są zwykle małe i mają charakterystyczny zawinięty kształt – placki kukurydziane szybko twardnieją dlatego można z nich robić tego typu „łódeczki” bez ryzyka odkształcenia. Sama nazwa taco w meksykańskiej wersji hiszpańskiego oznacza coś w rodzaju zatyczki, w tym przypadku chodzi o lekką przekąskę zaspokajającą głód. Pierwotnie Indianie jadali Taco nadziewane małymi rybami. Do dziś używa się ryb (przepis na filmie poniżej). Częściej jako farszu dodaje się jednak mięsa – w grę wchodzą m.in. takiej klasyki jak Picadillo, Barbacoa lub Carnitas. Do tego zestaw świeżych warzy, a także fasola, jakaś salsa i wszystko posypane serem.
W Meksyku jest wiele odmian tego placka w zależności od nadzienia. Jest m.in. Tacos de Asador z grillowanym mięsem, Tacos de Cabeza z głowizną czy Tacos de Pescado z rybą. Najbardziej znane są jednak Tacos al Pastor.
Taco przygotowane z małych placków nazywane jest Taquito, przynajmniej na północy w rejonach Tijuany oraz Mexicali. Nazwa Taquito niekiedy utożsamiana jest bowiem też ze zwijanymi plackami Flauta.

(Poniżej przepis na placek kukurydziany z rybami czyli Tacos De Pescado)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych